Barion Pixel
Fotó: Seprűs P. Péter

 

Anima Musicae kamarazenekar

A zene lelkéről elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő fiatal együttese, több nemzetközi verseny és hazai díj kitüntetettje, Budapest és Európa rangos helyszíneinek állandó szereplője.
2010-es megalakulása óta olyan nívós koncerttermekben lépett fel, mint a budapesti Zeneakadémia, a Művészetek Palotája, a Magyar Rádió Márványterme, a Festetics Palota, a pécsi Kodály Központ, a bécsi Musikverein, a berlini Philharmonie, vagy a szardíniai Teatro Verdi. Az együttes 2011 óta visszatérő vendége a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, a Klassz a pARTon Fesztiválnak, a Művészetek Völgyének, a Budapesti Nemzetközi Gitárversenynek, az Ars Sacra Művészeti Fesztiválnak, és a Pannonhalmi Bencés Főapátságnak. Részt vett továbbá a Budapesti Őszi Fesztiválon, a Nemzetközi Kodály Fesztiválon, a belgrádi Guitar Art Fesztiválon, az újvidéki NOMUS-on, a Pécsi Zenei Napokon és a Sassariban rendezett “I grandi interpreti della Musica 2013” sorozatban. Meghívásai során játszott Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Ausztriában, Németországban, Szerbiában, Lengyelországban, Szlovéniában, Törökországban és Lengyelországban.
A kamarazenekar számos neves művésszel adott koncertet hazai és nemzetközi színpadokon egyaránt. Baráti Kristóf, Bogányi Gergely, Fejérvári Zoltán, Kai Frömbgen, David Grimal, Giovanni Guzzo, Sir James Galway, Illényi Katica, Kálmándy Mihály, Kelemen Barnabás, Kinka Rita, Klenyán Csaba, Kokas Katalin, Környei Miklós, Lackfi János, Lakatos György, Oláh Dezső Trió, Onczay Csaba, Palojtay János, Pasztircsák Polina, Rados Ferenc, Razvaljajeva Anasztázia, Gustav Rivinius, Maxim Rysanov, Rohmann Ditta, Rohmann Imre, Rolla János, Alexander Sitkovetsky, Stuller Gyula, Szalai András, Kirill Troussov, az Ulucan-testvérek, Várjon Dénes, Várdai István, Vásáry Tamás és Vigh Andrea neveit mindenképpen meg kell említeni szólistái között.
Az Anima Musicae Kamarazenekar missziójának tekinti az ifjúság klasszikus zenei nevelését, ezért számos ifjúsági előadást ad évente a Filharmónia Magyarországgal közösen, valamint önállóan is több gyermekprogram megálmodója. Karitatív tevékenységként fellépett már a dévai Szent Ferenc Gyermekotthonban, a VI. Fogyatékosságtudományi Konferencián, és az Óbudai Idősek Klubjában.
A zenekar hivatásának tekinti a kortárs magyar zeneművek előadását, ezért aktívan közreműködik Dukay Barnabás, Tornyai Péter, Balogh Máté és Horváth Balázs zeneszerzőkkel. 2020 nyarán zeneszerző-versenyt írt ki „Für Anima” címmel, amelyre számos szakmabeli és amatőr résztvevő küldte be pályaművét. A zenekar nevéhez közel ötven új mű bemutatása és repertoáron tartása fűződik, számos szerzeményt kifejezetten nekik ajánlottak. Szoros szakmai kapcsolatot ápolnak Dinyés Somával is, aki a barokk előadásmód elsajátításában nyújt elengedhetetlen segítséget, ezzel szélesítve a zenekar hitelesen tolmácsolt, egyedülállóan széles spektrumon mozgó repertoárját.
Az Anima Musicae nevéhez kapcsolódik a 2021-ben immár 4. alkalommal megrendezett Budapest Quartet Weekend, amely hiánypótló koncertsorozat a hazai vonósnégyesek megszólaltatására, felvonultatására. A háromnapos program minden tavasszal más és más szerző műveit gyűjti össze a vonósnégyes irodalmából.
Az együttes 2011-ben a bécsi Musikverein Aranytermében rendezett V. Summa Cum Laude Nemzetközi Ifjúsági Fesztiválon az együttes vonószenekari kategóriában első díjat nyert “kiemelkedő sikerrel” minősítve. 2012-ben kiérdemelte a magyar Junior Prima díjat, melyet először vehetett át zenekar a díj történetében. 2014-ben a T.I.M. (Torneo Internazionale di Musica) Párizsban rendezett nemzetközi zenei versenyen a több mint háromezer induló között kamarazenei kategóriában harmadik helyezést ért el. 2018-20 között birtokolhatta a Nemzeti Ifjúsági zenekar megtisztelő címét.
2015-ben a zenekar a Hungaroton kiadó gondozásában elkészítette első önálló lemezét, melyen Mozart művei szerepelnek. A munka folytatásaként 2019-ben útjára indult a szerenádsorozat, legelőször Dohnányi és Csajkovszkij műveivel, 2 év múlva Suk és Dvorák, majd 2021-ben Herbert, Elgar, Fuchs és Schubert szerenádjaival. Lemezkiadásban az amerikai Ongaku Records is szerepet vállalt: 2018-ban Jonathan Cohler klarinétművésszel közösen készítettek felvételt Mozart és Beethoven műveiből. Az együttműködés gyümölcseként két lemez jelent meg: 2020 nyarán és telén.

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Részletek Elfogadom