Barion Pixel

III.Király Gábor

Négy Fantázia Hegedűre és Zenekarra
Kamaszkor (Allegro moderato) / Zűrzavar (Scherzando)
Szerelem (Energico) / Önbizalom (Apertamente)

Szerző: Sugár Gergely

Király Gábor ma este mindannyiunkat meg fog lepni. Meg fogja lepni azokat, akik Király Gábor kuratóriumi elnököt ismerik, akik Király Gábor mérnököt ismerik, azokat is akik, őt mint hat könyv íróját, műfordítót, költőt ismerik, és Király Gábor meg fog ma este lepni engem is. Amikor ezen sorokat írom, még egyetlen hang sem kelt életre a Négy Fantáziából, egyetlen ütem sem öltött testet a darabból, mindez csak kottapapíron létezik, és az ő belső hallásában. Ma este viszont megszólal a darab, felcsendül a hegedű, kinyílik a zenekar és megszólal Király Gábor, a zeneszerző.

Rögtön egy szélesvásznú álomba repít minket, az első tétel (Kamaszkor) mintha egyetlen megállíthatatlan mozgásból teremtene apró jeleneteket, epizódokat, mozaik szerű képeket. Kiléptünk az időből, az álom és az ébrenlét határán lebeg minden. Felnövünk valaha?

Változik a kép, (Zűrzavar, második tétel) elvesztünk, kapkodunk, fények és árnyékok között vezet az utunk, tovább egy szövevényes labirintusba. Egyetlen nagy hegedű monológ ez, a zenekar csak narrátor. Utazunk. Büszke, magabiztos Szerelem, (harmadik tétel), de csak látszatra, a maszk mögött megbújik valami hóbortos, játékos, kusza tétovázás. Első szerelem talán? Tűnődnék, de hirtelen visszatér a főtéma és konok határozottsággal, kérlelhetetlen bizonyossággal követel szót magának. Sodró ár, kövek között rohanó patak, egyre szélesedik és folyó lesz belőle. Megállíthatatlan folyam (negyedik tétel, Önbizalom), a hegedű átgázol minden akadályon, vezeti a zenekart egyre távolabb...

A Négy Fantázia hegedűre és zenekarra még ha akarna sem férne bele a megszokott zenei, vagy stílusokat jelző klisékbe. Király Gábor zeneszerzőt egyetlen hang vezeti, csakis saját belső hangja. Hogy merre visz minket? Legyen ma este ez az ő meglepetése.


I.Wolfgang Amadeus Mozart

Le nozze di FigaroII.Ludwig van Beethoven

Symphonie Nr. 1 C-dúr Op.21

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Részletek Elfogadom